رییس جهاددانشگاهی خراسان جنوبی اظهار کرد:

توسعه بازار دانش ‌بنیان حوزه گیاهان دارویی با تکمیل زنجیره ارزش

۲۷ تیر ۱۴۰۲ | ۰۹:۳۱ کد : ۵۹۷۰۴ تاپ خبر پژوهشی
توسعه اقتصاد دانش ‌بنیان، هم یک ضرورت و هم یک فرصت برای رشد و توسعه اقتصادی استان محسوب می ‌شود از این‌رو با شتاب گرفتن پیشرفت دانش در کشور، انتظارهای جامعه و صنعت از مراکز تحقیقاتی مانند جهاد دانشگاهی بیش‌تر از گذشته نمایان می ‌شود.
توسعه بازار دانش ‌بنیان حوزه گیاهان دارویی با تکمیل زنجیره ارزش

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی، دکتر سیدمحمدحسین سیدکاشی رییس جهاددانشگاهی استان گفت: فرهنگ کاری حاکم بر جهاد دانشگاهی، جهت گیری به سمت انجام کارهای بر زمین مانده‌ای است که با توجه به مزیت‌ها و پتانسیل‌های هر منطقه می‌تواند سرفصلی برای ارتقاء چشم گیر اقتصاد، سلامت و رفاه عمومی آن منطقه باشد.

وی ادامه داد: در این راستا، ماموریت واحد خراسان جنوبی به روی محصولات مزیت ‌دار منطقه و گیاهان دارویی تعریف شده است. عناب، زرشک و زعفران محصولات استراتژیک خراسان جنوبی هستند که با وجود تلاش های صورت گرفته، هنوز لازم است تا به عنوان یک اولویت اصلی با هدف توسعه اقتصادی منطقه مورد توجه قرار گیرند.

رییس جهاددانشگاهی خراسان جنوبی افزود: مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی، گروه پژوهشی ” تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک خراسان جنوبی” ، مرکز خدمات تخصصی “گیاهان دارویی استراتژیک خراسان جنوبی  ” و  سایت فروش محصولات با برند “بیرناب” به آدرس: www.Birnab.ir از جمله مراکز فعال برای تحقق این مهم در معاونت پژوهشی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی هستند.

دکتر سیدکاشی اظهار کرد: نشر آگاهی و ارتقاء دانش عمومی جامعه خراسان جنوبی در حوزه آموزه‌های سلامت روان با هدف توسعه نشاط اجتماعی، دومین سرفصل کاری فعالیت های معاونت پژوهش جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی است. پاسخگویی به این نیاز،  هدف تاسیس مرکز خدمات تخصصی ” به روان” است.

وی بیان کرد: سومین سرفصل کاری که در معاونت پژوهش جهاد دانشگاهی به آن پرداخته می شود، “مطالعات شهری و روستایی” است. هدف از انجام این مطالعات شناسایی مزیت های منطقه اعم از شهری و روستایی و شناسایی چالش ها و ارائه راهکار در جهت توسعه اقتصادی و افزایش سطح رفاه شهری و روستایی در  منطقه است.

به گفته وی، این مطالعات با کارفرمایی سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان از سال ۱۳۹۶ آغاز شده و هم اکنون نیز در حال اجراست.

رییس جهاددانشگاهی خراسان جنوبی افزود: با توجه به اعتبارات ناچیز در بخش پژوهش تلاش کرده‌ایم طرح های پژوهشی اجرا شده در جهاد دانشگاهی عمدتا کاربردی و تقاضا محور باشند و تا حد زیادی در حل مشکلات بخش های مختلف کشاورزی و صنعت تاثیر گذار و به محصول ختم شوند.

 

رفع نیازهای جامعه با اجرای ۱۴ طرح فناورانه

سیدکاشی گفت: ۱۴طرح های فناورانه از بدو تشکیل گروه پژوهشی اجرا و از این میزان تاکنون ۹ طرح خاتمه یافته و مابقی نیز در حال انجام است. سه پایان‌نامه در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز در مجتمع اجرا شده است. از موفقیت های دیگر حوزه پژوهش جهاد دانشگاهی می توان به کسب رتبه های برتر در استارت آپ های ملی، پژوهشگر برگزیده استانی و طرح های برتر استانی اشاره کرد.

وی تصریح کرد: در تلاش هستیم که علاوه بر حوزه تولید علم، در تولید نوآوری در منطقه نیز پیش رو باشیم.

رییس جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی یادآورشد: ۱۲ طرح نوآور نیز به عنوان اختراع در سامانه اداره مالکیت معنوی به ثبت رسیده و ۶ محصول هم در حال ثبت اختراع است. مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی دارای آزمایشگاه بیولوژی گیاهی و آزمایشگاه صنایع غذایی، باغ تحقیقاتی اکوتیپ‌های عناب، مزرعه تحقیقاتی زعفران، کلکسیون زرشک، باغ تحقیقات گل محمدی است که آماده همکاری با پژوهشگران و محققین در حوزه گیاهان دارویی نیز هستیم.

وی در پاسخ به این سوال که چه ضرورتی باعث شد تا به این حوزه ورود پیدا کنید و اکنون با تولید این محصولات چقدر توانسته اید نیاز ملی و منطقه ای را برطرف سازید؟ گفت: پژوهش و تحقیق سنگ بنای اولیه پیشرفت علمی به‌حساب می ‌آید. پژوهشی ارزشمند است که مورد نیاز جامعه باشد و با حل مشکلات و چالش ‌های جامعه راه ‌های رسیدن به خودکفایی را هموار کند و منجر به تولید ثروت، صنعت و اشتغال شود.

وی تاکید کرد: کشاورزی جزو بخش‌هایی است که نیازمند ورود جدی و همه جانبه فناوری و نوآوری است. انجام پژوهش‌های کاربردی و فناورانه با هدف کمک به بهبود فرایند تولید و فراوری گیاهان استراتژیک استان در جهت ایجاد ارزش افزوده و خلق ثروت برای منطقه و کشور و سوق سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی به سمت این محصولات از جمله مهم‌ترین اهداف ایجاد گروه پژوهشی بوده است از اینرو طرح ‌های پژوهشی ما بر مبنای نیازها و چالش‌ های فناورانه حوزه کشاورزی و صنایع تبدیلی تعریف شده ‌اند.

 

خلق ارزش افزوده با تکیه بر محصولات نوآورانه کشاورزی

سیدکاشی در پاسخ به این سوال که با تولید این محصولات چقدر می‌توانید در ایجاد اقتصادی دانش‌بنیان و اشتغال‌زایی جوانان، تقویت روحیه ما می‌توانیم، اعتماد به جوانان و  پیشگیری از خروج ارز و  ارز آوری و صادرات محصولات نقش ایفا کنید؟ به سیناپرس گفت: تولید دانش فنی فراورده‌های نوآورانه در جهاد دانشگاهی با هدف تجاری‌سازی آنها انجام می‌پذیرد. تجاری‌سازی و صادرات محصولات دانش ‌بنیان با فناوری بالا به ‌دلیل نقش تأثیرگذار بر ایجاد ارزش‌افزوده و ارزآوری، برای اقتصاد ملی دارای اهمیت است. تولید یک فراورده نوآورانه دارای مزیت ‌های تغذیه‌ای و دارویی از محصولات خام کشاورزی امکان خلق ارزش افزوده و بهره ‌وری از منابع را فراهم می آورد و آسیب‌پذیری این محصولات و همچنین میزان ضایعات کشاورزی را کاهش می‌ دهد.

رییس جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی افزود: تجاری ‌سازی این فراورده ‌ها و ایجاد واحدهای تولیدی در استان می ‌تواند میزان بیکاری‌ های دایمی و فصلی در مناطق روستایی را کاهش دهد و زمینه مناسب جهت توسعه بخش کشاورزی را فراهم کند و به افزایش تولیدات، بهره‌ وری، ایجاد فرصت‌ های شغلی، تامین نیازهای اساسی و محرومیت ‌زدایی از استان کمک کند. رفع نیازهای واقعی صنایع و توسعه فناوری ‌های نوین جهت افزایش ماندگاری و میکروب‌زدایی از محصولات استراتژیک استان در بهبود وضعیت صادرات این محصولات نقش دارد که حوزه پژوهش جهاد دانشگاهی به آن توجه ویژه دارد.

وی تصریح کرد: تاکنون جهاد دانشگاهی واحد خراسان جنوبی توانسته به دانش فنی فراوری محصولات متعددی دست یابد و از این پس در کنار ادامه تحقیقات قبلی، تمرکز و اولویت بر تجاری ‌سازی این محصولات از طریق سرمایه‌گذاری مستقیم، غیرمستقیم یا جذب سرمایه‌گذار خواهد بود. خوشبختانه با توجه به خودکفا بودن کشور در تولید این محصولات، خروج ارز چندانی صورت نگرفته است اما با توجه به تقاضای بالا در سطح جهانی، امکان ارزآوری بالایی را می‌توان در صورت ورود موفق با بازارهای جهانی فراهم کرد که البته نیاز به زیرساختهایی دارد که در حال بررسی است.

 

توسعه بازار دانش ‌بنیان حوزه گیاهان دارویی با تکمیل زنجیره ارزش

سیدکاشی به برنامه های آینده این واحد برای پیشرفت اقتصاد دانش بنیان و رفع نیازهای استانی و جامعه اشاره کرد و در این خصوص گفت: توسعه اقتصاد دانش ‌بنیان، هم یک ضرورت و هم یک فرصت برای رشد و توسعه اقتصادی استان محسوب می ‌شود از این‌رو با شتاب گرفتن پیشرفت دانش در کشور، انتظارهای جامعه و صنعت از مراکز تحقیقاتی مانند جهاد دانشگاهی بیش‌تر از گذشته نمایان می ‌شود.

وی افزود: حمایت از کارآفرینی و ایجاد بستر مناسب‌ برای تجاری‌سازی ایده‌‌ها و انتقال فناوری ‌های تولید شده به صنعت جزو برنامه ‌های جهاد است و در این راستا هم فعالیت ‌های زیرساختی خوبی در حوزه تجاری‌ سازی فناوری و اقتصاد دانش ‌بنیان در جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی در حال اجراست.

رییس جهاد دانشگاهی واحد خراسان جنوبی اظهارداشت: در واقع جهاد دانشگاهی استان با شناسایی نیازهای حال حاضر کشور و بررسی مزیت ‌های رقابتی استان‌، نیازهای جامعه و صنعت را تشخیص می ‌دهد و بر مبنای آن، برنامه ‌ریزی و هدف‌گذاری می‌کند.

وی در پایان به سیناپرس گفت: گیاهان دارویی با توجه به تنوع گسترده‌ای که در استان دارد، یکی از پتانسیل ‌های قابل‌توجه استان به شمار می ‌رود و نقش قابل توجهی در ایجاد اشتغال و رشد اقتصادی در سطوح منطقه ای و ملی دارد. فناوری و توسعه بازار دانش‌بنیان در حوزه گیاهان دارویی با تکمیل زنجیره ارزش و تاکید بر مشارکت جریان ‌های علمی مختلف می ‌تواند در رشد و توسعه اقتصادی استان تاثیر قابل‌توجهی داشته باشد بنابراین تکمیل این زنجیره در راستای تجاری ‌سازی محصولات فناورانه مهمترین طرح واحد در ادامه فعالیت خواهد بود.