رییس پژوهشگاه ابنسینا جهاددانشگاهی خبر داد:
برگزاری پویش حمایت از زوجهای نابارور/ بیمارستان تخصصی زنان با نام ابنسینا راهاندازی میشود
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، دکتر محمدرضا صادقی در نشست خبری پویش حمایت از زوجهای نابارور که شنبه ۳۰ اردیبهشتماه در مرکز درمان ناباروری ابنسینا برگزار شد، گفت: مجموعه ابنسینا (پژوهشگاه ابنسینا و مرکز فوقتخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر ابنسینا) به عنوان یک مجموعه علمی پیشرو و به عنوان یکی از مراکز زیر مجموعه جهاددانشگاهی سعی کرده که فعالیتهای شاخصی را مبتنی بر نیازهای کشور در برنامههای تحقیقاتی و درمان داشته باشد تا بتواند به حل مسائل کشور کمک کند.
وی با اشاره به بحث جوانی جمعیت، خاطر نشان کرد: یکی از مسائل مهم که دغدغه نظام و مسئولان کشور است، بحث جمعیت، جوانی جمعیت و فرزندآوری است.
دکتر صادقی یکی از وظایف مرکز درمان ناباروری ابنسینا را ارائه خدمات با کیفیت، بهروز و با استاندارد جهانی عنوان کرد و ادامه داد: مبتنی بر تحقیقاتی که در مرکز ابنسینا انجام شده، این مرکز به عنوان یک مرکز شاخص و مورد اقبال زوجین نابارور قرار دارد.
رییس پژوهشگاه ابنسینا با اشاره به تعداد مراکز درمان ناباروری در ایران عنوان کرد: علیرغم اینکه بیش از ۱۰۰ مرکز درمان در کشور وجود دارد، ولی مرکز فوقتخصصی درمان ناباروری ابنسینا همیشه مورد اقبال بوده و هست. ما دغدغه این را داریم که با توجه به محدودیت فضایی و ساختمانی که داریم بتوانیم بهترین خدمتی که در شأن هموطنانمان که از اقصی نقاط کشور مراجعه میکنند، فراهم کنیم.
وی افزود: از طرحهای توسعهای هم غافل نبودهایم و انشالله در آینده نزدیک یک بیمارستان تخصصی یا فوق تخصصی زنان با نام حکیم ابنسینا در منطقه ۵ تهران راهاندازی میکنیم تا بتوانیم طیف خدماتی که ارائه میکنیم را گستردهتر کرده و کیفیت خدمات را نیز افزایش دهیم.
دکتر صادقی بیان کرد: تا زمان راهاندازی این بیمارستان، تمام خدماتمان را بسیج میکنیم و در جهت فرهنگسازی درخصوص مراجعه زوجین (دچار مشکل) و زوجینی که فرزندآوری را به تاخیر میاندازند، تلاش خواهیم کرد.
وی با اشاره به اینکه حیطه فعالیتهای پژوهشگاه ابنسینا در حوزه جمعیت، کمک به درمان زوجین نابارور است، گفت: مجموعهای از زوجین ناباروری که در کشور وجود دارند و مشکل ناباروری دارند (درصورت مراجعه و درمان) میتوانند پتانسیلی را برای فرزندآوری داشته باشند.
وی با بیان اینکه در دنیا توصیه نمیشود که تنها مسیر فرزندآوری از طریق کمک به زوجین نابارور باشد و درمان زوجین نابارور بتواند مشکل جمعیت را حل کند، گفت: ولی درمان این افراد به عنوان زوجین دغدغهمند که میخواهند صاحب فرزند شوند، در این مسیر راهگشا است و ما نیز به عنوان وظیفه اجتماعی باید کمک کنیم.
رییس پژوهشگاه ابنسینا ضمن اشاره به اینکه خدماتی که در این مجموعه انجام میشود، خدمات استاندارد و در سطح بینالملل است، گفت: نمونه بارز این موضوع، مراجعه بیماران بینالمللی است که از کشورهای مختلف مرکز فوقتخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر ابنسینا مراجعه میکنند. این بیماران برای انتخاب مرکز درمان، گزینههای مختلفی مثل ترکیه را پیش رو دارند، ولی ترجیح میدهند که به ایران و مرکز ابنسینا مراجعه کنند که حتماً این انتخاب با بررسی و پرسش و پاسخها انجام شده است.
وی اظهار کرد: خود بیمارانی که به اینجا مراجعه میکنند و نتایج خوبی میگیرند و صاحب فرزند میشوند، مبلغین خوبی هستند که بیماران بیشتری را به این مرکز معرفی میکنند.
درمان ناباروری در ایران ارزان است/ ضرورت تحول در بیمه درمان ناباروری
همچنین در این مراسم رییس مرکز فوقتخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر ابنسینا جهاددانشگاهی با بیان اینکه در همه کشورها، خدمات درمان ناباروری گران است، گفت: در کشور ما به دلایل مختلف این درمانها خیلی ارزان است. البته برای یک ایرانی که منابع درآمدی او در ایران است، (این هزینه) به نظر گران است؛ ولی واقعیت این است که در مقیاس بینالمللی با توجه به اینکه دستگاهها و ابزارها خارجی هستند، این هزینههای درمانی کم است.
رییس مرکز فوقتخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر ابنسینا (وابسته به جهاددانشگاهی) اظهار کرد: بر اساس اطلاعاتی که وجود دارد برای اینکه جمعیت یک جامعه ثابت بماند، باید الگوی فرزندآوری آنها به این صورت باشد که زوجین در سن ۲۵ سالگی ازدواج کنند و بعد از ازدواج، دو فرزند داشته باشند و فرزندان آنها نیز در سن ۲۵ سالگی ازدواج کنند و آنها نیز حداقل دو فرزند داشته باشند و پدر و مادر نیز میانگین ۷۵ سال عمر کنند. اگر جامعه با این الگو پیش رود، جمعیت ثابت میماند. هر کدام از این بخشها به تعویق بیفتد، جمعیت جامعه کم میشود که در جامعه ما فراوان این الگو رعایت نمیشود.
وی افزود: اگر بخواهیم جلوی این پدیده را بگیریم، باید دلایل اینکه سن ازدواج بالا رفته، تمایل به فرزندآوری کم شده است و ... بررسی شود. یک سری از دلایل ریشه اقتصادی دارد. هرگاه امنیت اقتصادی و اطمینان از تامین خانواده در آینده برآورده شود، شاخصهای این اتفاق بهبود مییابد. مرکز فوقتخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر ابنسینا در این جنبهها تاثیرگذار نیست، ولی در حوزه درمان ناباروری که متولی آن هستیم، میتوانیم اثرگذار باشیم و درمانهای خوب ارائه دهیم.
دکتر صادقیتبار با اشاره به آمار جمعیت نابارور در ایران گفت: برآورد میشود که در کشور سه و نیم میلیون زوج نابارور و یا ۷ میلیون نفر نابارور داشته باشیم. تعداد سیکلهای درمان ناباروری در سال (نه تعداد فرزندانی که از طریق روشهای کمک باروری به دنیا میآیند) ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار سیکل است. این مقدار فاصله بین ۳ و نیم میلیون زوج و سیکلهایی که انجام میشود، نشاندهنده این است که چقدر جای کار در این زمینه وجود دارد.
وی با اشاره به اهمیت استفاده از ظرفیت درمان زوجهای نابارور در بحث جمعیت افزود: اگر بشر قابلیتی را نداشته باشد و یا از دست بدهد، از نظر روحی حتماً درصدد است که آن را جبران کند. بنابراین تقریباً ۱۰۰ درصد زوجهای نابارور تمایل دارند که بچهدار شوند. برخلاف ۸۰ درصد دیگری که ناباروری ندارند. کافی است که میل این افراد را به نرخ موالیدمان ضمیمه کنیم. به این صورت بخش قابلتوجهی از عقبافتادگی جمعیت جوان با رفع مشکل این افراد جبران میشود.
رییس مرکز فوقتخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر ابنسینا در مورد هزینههای درمان ناباروری در دنیا توضیح داد: درمان ناباروری در همه جای دنیا با ابزارها و امکانات و مواد مشابه انجام میشود. همین ابزارها و امکانات گرانقیمتی که در مراکز ما وجود دارد، در ترکیه، اروپا، آفریقا، هندوستان و آمریکا نیز وجود دارد. انکوباتوری که بعد از تشکیل جنین باید شرایط رحم مادر را فراهم کند، با همین برند و همین ویژگیها در سایر مراکز دنیا نیز وجود دارد.
مقایسه هزینههای درمان ناباروری در ایران و دیگر کشورها
وی به هایتک و گرانقیمت بودن این انکوباتور اشاره کرد و ادامه داد: در همه کشورها خدمتهای درمان ناباروری گران است. در کشور ما به دلایل مختلف این درمانها خیلی ارزان است. البته برای یک ایرانی که منابع درآمدی او در ایران است، (این هزینه) به نظر گران است؛ ولی واقعیت این است که در مقیاس بینالمللی با توجه به اینکه دستگاهها و ابزارهای آن خارجی است، در ایران درمان ناباروری ارزان است.
زینه هر سیکل درمان در کشورهای توسعه یافته بین ۱۰ تا ۱۵ هزار دلار، در کشورهای خاورمیانه ۵ تا ۶ هزار دلار است، ولی در ایران هزینه این درمان برای ایرانیها زیر هزار دلار و بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ دلار قیمت دارد.
وی ادامه داد: همین امکان تحت پوشش بیمه نیز قرار گرفته است. اگر مردم ما خوب مطلع شوند، پوششهای بیمه به آسانی در اختیارشان قرار میگیرد.
دکتر صادقیتبار در مورد مشکلات بیمه هزینه درمان ناباروری گفت: الان پوشش بیمه وجود دارد ولی بیمه میگوید، مرکز درمان ناباروری همه هزینههای سنگین را از جیب انجام دهد، بعداً بیمه، اسناد و مدارک را بررسی میکند، اگر اشکالی وجود نداشت، هزینهها را پرداخت میکند. به همین دلیل هیچ مرکزی بهویژه مراکز خصوصی حاضر نیستند اینکار را انجام دهد. هزینه درمان گاهی ویزیت پزشک و خدمات بالینی بیمار است، گاهی هزینه مواد گرانقیمت است که باید برای بیمار تهیه شود. مگر میشود افرادی پیدا شوند و چند ۱۰ میلیون تومان هزینههای این بیماران را پرداخت کنند و بعد از بیمه این هزینهها را دریافت کنند؟
رییس مرکز فوقتخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر ابنسینا تاکید کرد، صنعت بیمه نیازمند یک تحول و نوآوری است و افزود: وقتی یک پزشک متخصص برای بیماری تشخیص ناباروری میدهد، به محض اینکه بیمار وارد مرکز شد، هزینه درمان او را به آن مرکز بدهند تا این خدمات و هزینههایی که دولت برای این بخش در نظر گرفته به دست مردم برسد.
دکتر صادقی تبار اظهار کرد: اگر این تحول در بیمه اتفاق بیفتد، جمعیت قابل توجهی از این سه و نیم میلیون نفر جمعیت نابارور، درمانهای خود را انجام میدهند و ما دغدغهای که در جامعه در مورد نرخ منفی جمعیت داریم، تا حد زیادی بر طرف میشود. بهویژه اینکه این افراد تمایل دارند بیش از یک فرزند داشته باشند. بنابراین نیاز است که هوشمندانه تصمیمگیری شود و تراز منفی رشد جمعیت تا حد قابل قبولی از این مسیر جبران شود.