دکتر شاهوردی تشریح کرد:

دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه پزشکی تولیدمثل

۱۳ بهمن ۱۳۹۷ | ۱۴:۵۲ کد : ۵۱۰۵ مصاحبه
دکتر عبدالحسین شاهوردی رئیس پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی درباره دستاوردهای نظام جمهوری‌اسلامی ایران در چهل‌سالگی انقلاب و در حوزه پزشکی تولیدمثل و سلول‌های بنیادین و زیست‌فناوری گفت: به دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در این حوزه طی این چهار دهه از زوایای مختلف پرداخته شده است. خود جهاد دانشگاهی یکی از دستاوردهای انقلاب است.
دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه پزشکی تولیدمثل

به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی به نقل از ایسنا، دکتر عبدالحسین شاهوردی درباره دستاوردهای نظام جمهوری‌اسلامی ایران در چهل‌سالگی انقلاب و در حوزه پزشکی تولیدمثل و سلول‌های بنیادین و زیست‌فناوری گفت: به دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در این حوزه طی این چهار دهه از زوایای مختلف پرداخته شده است. خود جهاد دانشگاهی یکی از دستاوردهای انقلاب است. نقشی که جهاد دانشگاهی به عهده گرفته این است که پلی باشد میان دانشگاه و جامعه و سعی و تلاشش این باشد که نیازهای جامعه را شناسایی کند و به کمک دانش دانشگاهیان بتواند به آن نیاز پاسخ دهد.

دکترشاهوردی در عین حال به پژوهشگاه رویان اشاره کرد و گفت: این مجموعه توانست در زمینه درمان ناباروری، دانش تولید مثل، دانش سلول‌های بنیادی و سلول درمانی، دانش همانندسازی و تولید حیوانات تراریخت فعالیت‌هایی داشته باشد.

وی افزود: در این سال‌ها در عرصه‌های مهندسی و علوم انسانی فعالیت‌های متعددی در جهاد دانشگاهی انجام شده است. در عرصه علوم پزشکی، ناباروری یکی از مشکلاتی بود که جامعه ما با آن دست به گریبان بود و بیماران برای درمان اغلب به خارج از کشور می‌رفتند اما متخصصان ما توانستند به موقع به این عرصه وارد شوند به‌طوری که امروزه ما می‌بینیم نه تنها بیمار به خارج از کشور نمی‌رود بلکه میزبان تعداد قابل توجهی از بیماران خارجی هم هستیم.

رئیس پژوهشگاه رویان گفت: یکی از بخش‌ها و محورهای اصلی ارائه خدمات درمان ناباروری در کشور پژوهشگاه رویان و مراکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی است که در این عرصه علم و در این تولید دانش، محققان و متخصصان ما حضور فعالی داشتند و هم با انتشار مقالات و مجلات علمی و هم با انتشار کتب در این زمینه توانستند جایگاه خوبی را برای کشور به ارمغان بیاورند. در عرصه ارائه نتایج این تحقیقات که همان درمان بیماری‌های ناباروری بود نیز می‌توان گفت امروز در این عرصه بیماری‌ای نیست که دوستان ما موفق نباشند و نتوانند در آن زمینه خدمات ارائه دهند.

دکترشاهوردی همچنین به آموزش و تربیت نیروی انسانی در پژوهشگاه رویان اشاره کرد و افزود: تجربه ما در بخش ناباروری این امکان و جسارت را به محققان ما داد که به عرصه‌های جدید وارد شوند. ورود به عرصه سلول‌های بنیادی در نتیجه همان کسب دانشی بود که دوستان ما در دانش تولید مثل پیدا کرده بودند؛ اگر آن تجربه و آن کسب دانش در علم تولید مثل نبود واقعاً ورود به این عرصه‌های جدید مثل همانندسازی یا بحث سلول‌های بنیادین امکان‌پذیر نبود.

عضو هیئت‌امنای جهاد دانشگاهی با اشاره به سرمایه‌گذاری دنیا بر سلول‌های بنیادی گفت: امروزه دنیا بر بحث سلول‌های بنیادی دارد سرمایه‌گذاری‌های عجیبی انجام می‌دهد و به دنبال این است که بتواند بیماری‌های صعب‌العلاج را به کمک سلول‌های بنیادی درمان کند و باری را از روی دوش جامعه بردارد. در این زمینه ما نیز تلاش کرده‌ایم همپای دنیا در این عرصه‌ها هم پژوهش‌های خوبی انجام شود و هم پژوهش‌ها را به بالین وارد کنیم؛ هم‌چنین تحقیقات کارآزمایی بالینی خوبی را در بیماری‌های استخوان و غضروف، پوست و چشم به ویژه قرنیه انجام دادیم. در بیماری‌های قلب و عروق هم تجربیات بسیار خوبی را به دست آوردیم و همکاران ما توانستند این دانش را در قالب کارآزمایی بالینی به مردم ارائه دهند. هر چند ابتدای کار هستند اما امیدشان به آینده است که نتایج تحقیقات در بخش بالینی هم همانند بخش حیوانی و بخش آزمایشگاهی بتواند گره‌ای را باز کند و در قالب خدمات جدید و به شکل روتین در خدمت مردم باشد.

به گفته شاهوردی نتایج محققان در پژوهشگاه رویان در قالب شرکت‌های دانش‌بنیانی مانند شرکت دانش بنیان بن یاخته رویان، شرکت سل‌تک فارمد و هم‌چنین شرکت بایوتک وجود دارد. این شرکت‌ها به شکل یک مجموعه دانشی و یک مجموعه حرفه‌ای در تولید سلول یا نگهداری سلول خدمات خود را ارائه دهند.

وی با ابراز امیدواری درباره به سرانجام رسیدن تحقیقاتی که به مرحله کارآزمایی بالینی رسیده گفت: امیدواریم در سال‌های آینده همین تحقیقاتی که اکنون به مرحله کارآزمایی بالینی رسیده یا ابتدای کار هستیم بتوانند به سرانجام برسند و خدماتشان را بعد از طی فرآیند اخذ مجوز از وزارت بهداشت به مردم ارائه دهند. در عرصه علم همانندسازی و حیوانات تراریخت، دوستان و محققان ما کارهای بزرگی را انجام دادند. آن‌ها با تولد رویان‌ها، با تولد حنا، با تولد بزغاله‌های شبیه‌سازی شده و بزغاله‌های تراریخت توانستند کارهای جدیدی را انجام دهند. این دانش فقط در سطح چاپ مقاله و کتاب نیست بلکه این دانش دانشی است که می‌تواند در صنعت دام‌پروری خدمت کند. امروزه همکاران ما این دانش را در صنعت دام‌پروری به خوبی به کار گرفتند و توانستند به عرصه‌های جدید علوم دامی هم وارد شوند. این دانش‌ها پله‌های اولیه است که امیدوار هستیم بتوانند به انتها برسانند و با ارزش افزوده‌ای که ایجاد می‌کنند کارهای جدید و بزرگ‌تر انجام دهند و نتایجش هم برای مردم ملموس باشد.

دکترشاهوردی با اشاره به لزوم فرهنگ سازی در کنار کسب دانش گفت: گاهی اوقات نیاز به یک سری تجدیدنظرها در قوانین و آئین‌نامه‌ها وجود دارد تا خدای‌نکرده قوانین دست‌وپاگیر نباشند. کشورهای دیگر در علوم جدید خیلی سریع در حال سرمایه‌گذاری هستند و در کشور ما هم در این زمینه اتفاقات خوبی افتاده است. در بخش ستادی اتفاقات خوبی افتاده ولی نیاز است که در عرصه‌های سیاست‌گذاری و عرصه‌های قواعد و قوانین، اتفاقات جدیدی بیفتد و برای تولید دانش در عرصه‌های جدید فعالیت‌ها روان‌تر صورت بگیرد تا بتواند به موقع خدماتش را به بازار ارائه کند. این قوانین سخت می‌تواند گاهی زمان را از ما بگیرد.