«ما میتوانیم؛ پروندهی ویژه معرفی طرحهای فناورانه جهاددانشگاهی»
نمکزدایی از نفت خام نیاز صادرات نفت/ کمک جهاددانشگاهی علم و صنعت به چاه های نفت پیر شدهی کشور
/جهاددانشگاهی، نماد عبور از موانع با باور توان ایرانی(۱۱)/
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی، دکتر علیرضا غلامی مدیر گروه پژوهشی الکترومکانیک جهاددانشگاهی علم و صنعت یکی از محققان جوان جهاددانشگاهی است که در سال 1397 در دیدار با رهبر انقلاب به ارایه گزارشی از طرح فناورانه نمکزدایی از نفت خام پرداخت.
وی که مدیریت پروژه طراحی و ساخت سیستم نمک زدایی الکترواستاتیکی نفت در جهاددانشگاهی واحد علم و صنعت را برعهده دارد در رابطه با این پروژه گفت: طرح فناورانه نمکزدایی از نفت خام را که در حضور رهبر انقلاب معرفی کردم از سال 1390 مراحل تحقیقات اولیهٔ آن شروع شد. پس از سپری شدن تحقیقات اولیه شبیهسازیهای مختلفی از جنبههای گوناگون مهندسی بر روی موضوع صورت گرفت. سپس با انعقاد تفاهمنامه با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و کمک مالی این معاونت موضوع با جدیت بیشتری دنبال شد و به ساخت یک سیمولاتور نمکزدایی در ابعاد کارگاهی منتهی شد.
مدیر گروه پژوهشی الکترومکانیک جهاددانشگاهی علم و صنعت با اشاره به این که ساخت موفقیتآمیز این سیمولاتور راه را برای حضور جهاددانشگاهی در عرصهٔ صنعت بیش از پیش باز کرد، افزود: با تلاشهای بسیار و بر مبنای توانمندی ایجاد شده پروژهٔ فرآورش پیش ساخته در میدان نفتی مشترک غرب کارون به جهاددانشگاهی واگذار شد.
وی در رابطه با ضرورت اجرای این طرح در کشور توسط جهاددانشگاهی اظهار کرد: پیر شدن چاههای نفت ایران سبب شده است که آب و نمک همراه نفت افزایش یابد، بنابراین نمکزدایی از نفت خام علاوه بر آنکه برای صادرات نفت امری ضروری است برای جلوگیری از خوردگی در تجهیزات پاییندستی نفت هم بسیار مهم و حیاتی است.
دکتر غلامی به مشکلات و موانع پیش روی به سرانجام رسیدن اجرای این طرح اشاره کرد و گفت: مهمترین مانع عدم اعتماد صنعت به دانش و فناوری بومی شده است. همچنین ممکن است برخی از مقاومتها برای استفاده از محصول داخلی مربوط به منتفع شدن مادی برخی افراد از خرید خارج باشد.
این پژوهشگر ادامه داد: برای عبور از این مشکلات اول قوانین حمایت از تولید داخل که البته در سالهای اخیر حرکت خوبی در این زمینه صورت گرفته است باید ادامه یابد. دوم باید مشوقهایی برای مدیران و شرکتهای کارفرمایی که ریسک استفاده از دانش و فناوری بومی را میپذیرند در نظر گرفته شود. سوم با استفاده از صنعت بیمه ریسک استفاده از دانش و فناوری بومی باید کاملا پوشش داده شود. چهارم برای مجموعههای فناور نظیر جهاددانشگاهی یک کرسی در بخشهای تصمیم گیر در صنایع مهم نظیر صنعت نفت اختصاص یابد.
وی درباره زمان اتمام این طرح تصریح کرد: پس از ساخت موفقیتآمیز یک نمونهی صنعتی میتوان گفت که این طرح فناورانه به بلوغ کامل خود رسیده است. پس از آن باید در زمینهٔ بازاریابی این طرح چه در داخل کشور و چه در منطقه تلاشهای منطقی و اصولی انجام شود.
مدیر گروه پژوهشی الکترومکانیک جهاددانشگاهی علم و صنعت درپاسخ به این سوال که به نظر شما شرایط فعالیت، اعتماد و باور به جوانان در جهاددانشگاهی چگونه است؟ گفت: جهاددانشگاهی علم و صنعت در طول این سالیانی که بنده در آن فعالیت دارم بسیاری از فعالیتهای مهم خود را به جوانان واگذار کرده است و نتایج بسیار خوب و خیره کنندهای را کسب نموده است.
وی در رابطه با نقش جهاددانشگاهی در حل مشکلات کشور بیان کرد: جهاددانشگاهی خیلی بیشتر از این میتواند در بخشهای مختلف و در حل مشکلات کشور نقش داشته باشد و باید توانمندیهای آن معرفی شود.