بیرناب؛ خلق ثروت از مزیت های منطقه ای
به گزارش روابط عمومی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی، حسین راغ آرا اظهار کرد: در این نهاد، طرح توسعه بهرهبرداری تجاری از گیاهان دارویی تدوین شد و اقدامات لازم برای تحقق اهداف در قالب تاسیس مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی استراتژیک با محوریت عناب، زرشک و زعفران برنامهریزی شد.
وی افزود: مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی استراتژیک با هدف مدیریت زنجیره ارزش محصولات استراتژیک استان، ایجاد برند قوی و معتبر تجاری و به منظور ارایه خدمات مشاوره با سازمانهای مرتبط و کشاورزان و دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشتههای کشاورزی و صنایع غذایی در سال ۹۸ مجوز فعالیت خود را از معاونت پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی کشور دریافت کرد.
مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی استراتژیک خراسان جنوبی بیان کرد: مجوز ورود به زمینه تحقـیقاتی تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک خراسان جنوبی با هدف ایجاد مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی، در سال 94 از معاونت پژوهش و فناوری جهاددانشگاهی دریافت شد.
راغ آرا ادامه داد: در اولین قدم نیازسنجی پژوهشی و اولویتهای تحقیقاتی مورد نیاز بازار گیاهـان دارویی اسـتان با تاکید بر عناب، زرشک و زعفران صورت گرفت.
وی تصریح کرد: بیرناب (https://birnab.ir)، فروشگاه اینترنتی مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی استراتژیک خراسان جنوبی است که در مجموعه 14 هکتاری دهکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی با هدف خلق ثروت از مزیتهای منطقهای شامل؛ محصولات عناب، زرشک، زعفران در سال 1398 تاسیس شد.
وی افزود: این سایت زیر نظر متخصصان و کارشناسان این مجموعه به ارایه خدمات آموزشی، مشاوره، تولید فرآورده و فروش برای کشاورز میپردازد و عواید حاصل از خدمات و فروش این سایت در مجموعه جهاددانشگاهی صرف تحقیق و توسعه گیاهان استراتژیک میشود.
مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی استراتژیک خراسان جنوبی با بیان این که در سایت بیرناب، به دنبال این هستیم که پتانسیلهای استان را شناسایی و از مزیتهای منطقهای خلق ثروت کرده و آنان را در کشور معرفی کنیم.
راغ آرا با بیان این که با معرفی این محصولات در این سایت به دنبال این هستیم ایرانی بودن و خراسان جنوبی بودن محصولات را نشان دهیم، افزود: خدمات مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی استراتژیک خراسان جنوبی در قالب این سایت ارایه میشود.
وی با بیان این که تمام تولید کنندگان خرد میتوانند از امکانات و تجهیزات این مرکز جهت بهینه سازی تولید و فرآوری بهره ببرند، بیان کرد: معرفی روستاهای تولیدکننده محصولات استراتژیک یکی از اهداف این سایت است تا هر محصولی به نام روستای تولیدکننده در سطح کشور معرفی شود.
وی تصریح کرد: طبق بررسی که توسط محققان جهاددانشگاهی استان صورت گرفت، به این نتیجه رسیدیم که در این سالها کشاورزان و متولیان کشاورزی استان به صورت مطلوب عمل کردند و حجم تولید محصولات خوب است، اما نهادی که به صورت متمرکز برای فروش محصولات اقدامی انجام دهد تا سود و ارزش افزوده بیشتری نصیب کشاورز و استان شود انجام نشده است.
مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی استراتژیک خراسان جنوبی بیان کرد: خدماتی متمرکز بر محصولات استراتژیک از آموزش و مشاوره برای بهبود کیفیت محصولات و فرآوردهها و حمایت از طرحها و ایدههای فناورانه در قالب این سایت انجام میدهیم.
راغ آرا با اشاره به بهرهگیری از دانش کارشناسان خبره و متخصص در این سایت، ادامه داد: یکی از اهداف این است که تمام آموزشهای سختافزاری و نرمافزاری به افراد ارایه شود و نشان دهیم که خاستگاه محصولات عناب، زرشک و زعفران خراسان جنوبی است.
وی افزود: در قسمت فروشگاه نیز بر روی این سه گیاه دارویی استراتژیک استان کار شده و به صورت کامل بر روی مصرف خشک، فرآورده، نهال یا پیاز آن برنامهریزی شده است.
مدیر مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی استراتژیک خراسان جنوبی بیان کرد: مرکز خدمات تخصصی گیاهان دارویی استراتژیک از پشتوانه پژوهشی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی و همچنین از پشتوانه علمی گروه پژوهشی، بهینهسازی و تولید و فرآوری گیاهان دارویی جهاددانشگاهی برخوردار است.
راغ آرا یادآور شد: در حال حاضر در این مرکز 20 نفر به صورت مستقیم فعالیت دارند و ارزش افزودهای که این مرکز ایجاد خواهد کرد برای شاغلان بخش کشاورزی استان که حدود 30 درصد شاغلان خراسان جنوبی را تشکیل میدهند، خواهد بود.